'Motorrijden is echte vrijheid'

Media hebben te weinig oog voor motor- clubs die positief aan de weg timmeren, vinden de Betuwse motorclubvoorzitters.

DOOR LEX HALSEMA

Meestal benaderen wij zelf mensen voor een interview, deze keer zochten jullie contact. Waarom eigenlijk?

Ruud Hoogendoorn: " In de eerste plaats omdat onze club, de Buddyrijders, dit jaar veertig jaar bestaat. Een leuke en positieve aanleiding om ook eens aandacht te besteden aan motorclubs zoals die van ons. Vaak is er in de media alleen ruimte voor motorclubs die negatief de aandacht trekken."

Peter van Appeldoorn: "Onze leden werken bijna allemaal en hebben motorrijden als hobby. Mensen die ervan houden om buiten te zijn en leuke sociale dingen te doen in een groep."

Daar hebben jullie vast voorbeelden van?

RH: "Dan heb je het over de ritten die we maken, maar ook over maatschappelijke doelen waar we ons met de leden voor inspannen. Het Waaljutten bijvoorbeeld, dan maken we de uiterwaarden van de Waal schoon. Maar ook de Bloesemtoertocht of de Heldring Run. Dan rijden kinderen van de Heldringstichting mee, net als in de vakantieweek in Herveld. Allemaal activiteiten waarmee we als lokale motorclub maatschappelijke betrokkenheid bij onze omgeving tonen."

PvA: "Ik kan met vergelijkbare voorbeelden komen, denk aan de Burgrun. Dat is een toertocht met zijspan, waarin we mensen met een beperking meenemen. Voor mij een voorbeeld van de positieve rol van onze vereniging in de samenleving. Je ziet ook dat het veel goodwill oplevert, bijvoorbeeld bij het zoeken van sponsors voor die Burgrun."

Laten we eens teruggaan naar het begin, wat is er zo leuk aan motorrijden?

PvA: "De vrijheid en het lekker buiten zijn. Na een hele dag werken kun je op de motor makkelijk je

hoofd leegmaken. Van automobilisten hoor je wel eens dat ze een heel stuk min of meer onbewust hebben gereden. Op de motor is dat ondenkbaar, dan ben je echt deelnemer aan het verkeer en bewust van alles in je omgeving. "

RH: "Ik ben in het dagelijks leven programmeur, zit de hele dag achter een toetsenbord en scherm. Dat valt op de motor allemaal van je af, alle stress en spanning verdwijnt. Motorrijden is echte vrijheid." Wel koud lijkt me.

RH: "Voor motorrijders bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding. Al hebben we als club wel een soort winterstop. De toertochten zijn natuurlijk in de warmere tijd van het jaar. We hebben als club wel een app om ook spontaan een tocht te organiseren als het weer in een decemberweekend opeens meezit."

En, heeft Kort Oisterwijck ook zo'n app?

PvA: "Nee, al is dat wel een goed idee om over te nemen. Maar we hebben wel een website waar we ook ruimte hebben voor die spontane tocht."

Hoe ziet het clubleven er überhaupt uit, naast de toertochten?

PvA: "We hebben geregeld club- en thema-avonden. Gezelligheid voorop, maar natuurlijk wel met activiteiten die met motorrijden te maken hebben. Zo hadden we laatst een avond over motorolie. Echt onwaarschijnlijk wat daar allemaal over te vertellen valt."

RH: "Wij hadden onlangs Paul van Hooff op de club, die kwam vertellen over zijn motortocht door Amerika. Dan zit het clubhuis helemaal vol."

Over vol gesproken, hoe zitten jullie in de leden?

PvA: "We hebben er nu 55. Al zitten daar mensen bij die je bijna nooit ziet. Maar het is een mooi aantal en gelukkig zitten er ook weer een paar jongeren bij. Door de invoering van het stappenrijbewijs voor motoren neemt het aantal jonge motorrijders af. Dat merk je als club."

RH: "Ja, dat beeld herken ik. Maar gelukkig heb je nog de 'heropstapper'. Zeg maar de mannen van middelbare leeftijd die opnieuw of voor het eerst gaan motorrijden. Wij hebben nu geloof ik 98 leden, net geen honderd. Geeft toch aan dat het bij ons soort motorclubs goed toeven is."

Peter van Appeldoorn (links) en Ruud Hoogendoorn achter Camping De Linie in Opheusden, waar de

Buddyrijders hun clubhuis hebben. --FOTOBRON--foto Herman Stöver

Peter van Appeldoorn

Peter van Appeldoorn (53) woont in Gendt. Hij is voorzitter van Motorclub Kort Oisterwijck (MCKO) uit Doornenburg. Van Appeldoorn is supermarktmanager in Gendt, getrouwd met Elga en vader van zoon Tom. Lid van MCKO sinds 1982.

Ruud Hoogendoorn

Ruud Hoogendoorn (55) woont in Dodewaard. Voorzitter van de Buddyrijders uit Opheusden.

Hoogendoorn is programmeur bij een ICT-bedrijf, woont samen met Emily en heeft geen kinderen.

Hij is sinds 1992 lid van De Buddyrijders.

2 van 2                                                                                                                                                                                                 29-4-2016 08:35

Alle rechten voorbehouden. Geen aansprakelijkheid op de getoonde inhoud van deze website.